Your address will show here +12 34 56 78

O nasLeta 2007 je Ruda ustanovil Brencl bando, da bi z violinistko in pevko Polono Žalec preigravala ljudsko glasbo z vseh vetrov. Istočasno je začel ustvarjati avtorske skladbe za kvartet in tako povabil k sodelovanju še harmonikaša in pevca Roka Šinkovca ter kontrabasista in pevca Matijo Krivca. Leta 2010 je izšel prvenec Zemljin ples, ki je naletel na čudovit odziv publike in stroke. Takšna Brencl banda je do leta 2012, ko se jim je pridružil violinist Klemen Bračko, odigrala več kot dvesto koncertov in z njim leta 2013 izdala drugo poščo Vetrova svatba (Celinka). Nastopi so se vrstili en za drugim, posledično je bila banda uigrana do obisti in v Salonu za eno glasbo posnela koncertno ploščo Brencl banda v živo (2014 Salonu za eno glasbo). Do tega trenutka je banda več ali manj zvadila vse na cesti, pred nastopi in med nastopi, ker je bilo le teh preveč, da bi mislili na vaje, ki so se končno začele s pripravo materiala  za snemanjem četrte plošče Korenine svetlobe (Tondah 2018). Tik pred snemanjem se nam je pridružil basist Matjaž Bajc. Ana Mezgec z violino pa eno leto prej, se pravi leta 2017. Tudi Korenine svetlobe smo po najboljših močeh odnesli med ljudi in se kar naenkrat znašli v marcu 2020.

 

 Čarovniškli lov (Celinka 2022) je peta plošča in zveni nekoliko drugače kot njene predhodnice. Skladbam, ki so nastale v turbolentnih časih oz. v pričakovanju nanje, so dodali tolkala, ženski vokal in elektrificirali kitaro. Če so do sedaj zveneli ljudski, razgrajaški in veseljaški, so sedaj prilili še kapljico mistike, da bi se lahko izpovedali kje jih čevelj žuli, kakšnega sveta si želijo in kako bo, ko odidejo. Kot se že vsa leta obstoja Brencl banda preoblači in spreminja, se je seveda tudi tokrat. Povabili smo pevko Vesno Godler in bobnarja Marka Lasiča, da se pridruži Ani Mezgec – violina in vokal, Roku Šinkovcu – harmonika in vokal, Matjažu Bajcu – kontrabas in vokal ter Andreju Boštjančiču Rudi – kitara in vokal.

 

Brencl banda spada med glasbene skupine, ki jih je preprosto treba doživeti v živo. Gre za eno redkih postav, ki je svoj glasbeni izraz ujela na frekvence naše kulturne identitete, prostora, skupnega imenovalca vseh nas tukaj živečih, nečesa nezavednega, kar se prebudi in razkrije le ob umetniških intervencijah, verskih ekstazah, športnih dogodkih in zgodovinskih prelomnicah. Ena izmed odlik skupine Brencl banda je neposrednost, ki v povezavi z uravnanim občutkom za glasbeno dediščino sestavlja organsko zvokovno prezenco, ki ji v našem ustvarjalnem okolju ni para. Istočasno pa premore dovolj humorja in razposajenosti, da se ne zapleta v zanke lastne samovšečnosti. Brencl banda so svojevrstni inkubator ljudskega, kolektiv, ki glasbeni dediščini omogoča idealne razmere za nadaljnji razvoj.            Andrej Predin – Slovenske novice

 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover

Andrej Boštjančič

Andrej Boštjančič živi v Bistrici ob Sotli, kjer je kot najstnik začel sodelovati s tamburaško skupino. Od leta 1997 je sodelavec kluba Metulj, kjer je bil v letih med 1997 in 2008 programski vodja. Med študijem delovne terapije (1998–2003) ga je začela zanimati glasba kot terapevtski medij. Izvajal je delavnico “Komunikacija z zvokom” in sodelovati z integrirano glasbeno skupino The Kripls. Vse od srednje šole se udejstvuje v polju svobodne improvizirane glasbe. Igra v free jazz septetu Oholo! in improvizatorskem triu MaRuŽi TjažDaGa. Je ustanovni član zasedb:  Zmajev rep, Brencl banda, Črni Peter, RuŽa reda, Maruži Tjaždaga.

 • Foto: Eva Buchinger, Bojan Stepančič
 • Foto: Eva Buchinger, Bojan Stepančič
 • Foto: Eva Buchinger, Bojan Stepančič
 • Foto: Eva Buchinger, Bojan Stepančič
 • Foto: Eva Buchinger, Bojan Stepančič

Ana Mezgec

Violino v bendu danes igra Ana Mezgec (vmes je mesto violinista po ustanoviteljici Poloni Žalec zasedel Klemen Bračko), klasično izobražena glasbenica, ki gode na violino od malih nog, študirala pa je na ljubljanski Akademiji za glasbo. Deluje tako solo kot v raznih komornih zasedbah in orkestrih, je članica sekcije prvih violin v simfoničnem orkestru RTV Slo. V letu 2019 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za solo nastop z orkestrom. Bila je koncertna mojstrica simfoničnega orkestra AG in z njim koncertirala tudi v Berlinu, sodelovala v orkestru Filharmonije, Opere in baleta Ljubljana ter v Mestnem gledališču Ljubljanskem. Je koncertna mojstrica zasedbe Musica Emonica in redna članica skupine JG3O. Sodeluje z bendi in solisti različnih usmeritev, kot so Noctiferia, Goran Bojčevski, Vlatko Stefanovski, Luka Šulić in drugi. V letu 2021 je začela projekt avtorske glasbe pod imenom Nakana.

Rok Šinkovec

Rok Šinkovec, človek stoterih bendov in projektov, sicer nesojeni jezikoslovec inpreveč alter za donosni šovbiznis. Začel v začetku osnovne šole s harmoniko in klaviaturami, nadaljeval s solo petjem in tubo. Za tem zajadral v bendaške vode in morja: Idrijska godba na pihala, Perunovo listje, Swarga, Slon in sadež,  ŽPZ Kombinat, Josip brass, Cherry wine, 3oSepki, 2 Pesjana in še kaj spontano spohanega. Je redni član spremljevalne zasedbe za oddajo Živooke (Val 202) in neredni za Kaj dogaja? (Rtvslo). Obenem tudi doniral glasbeno spremljavo za predstave gledlišč Drama, SMG, Šentjakobsko, Kud Gverila, Impro liga in različne produkcije Kuda FP,  filme Melhiorca, Prvi dan v službi in Vsa življenja Toneta Mlakarja, kot tudi tekste za Skat, Electrix in Billy the Kid. V objemu Brencl bande že od 2008.

 • Foto: Nika Zuljan, neznani avtor
 • Foto: Nika Zuljan, neznani avtor
 • Foto: Nika Zuljan, neznani avtor
 • Foto: Nika Zuljan, neznani avtor
 • Foto: Eva Buchinger
 • Foto: Eva Buchinger
 • Foto: Eva Buchinger

Vesna Godler

Vesna Godler  je samozaposlena v kulturi kot vokalistka. Je članica dua  All Strings Detached, orkestra Andreja Fona- Olfamoštvo, gledališko- pevskega zbora Ups! ter različnih projektov na področju alternativne in improvizirane glasbe. Na povabilo Andreja Boštjančiča- Rude se je v letu 2020 pridružila Brencl bandi.

Matjaž Bajc

Matjaž Bajc, rojen v Šempetru pri Gorici, je začel z igranjem saksofona, ki ga je z vstopom v pihalni orkester zamenjal s tenorsko tubo. Pri 13. letih se je prvič seznanil z bas kitaro in začel šolanje v kreativni šoli imenovani Kombo B – Zvočni Izviri svetovno priznanega tolkalista Zlatka Kaučiča. V času šolanja je soustanovil skupino Koromač, katera je trenutno še zelo aktivna, in spoznal učitelja Jošta Drašlerja, ki ga je navdušil nad kontrabasom. Tako je kontrabas postal njegov primarni inštrument. Študij kontrabasa je nadaljeval v Trstu pri profesorju Giovanniju Maierju. Od takrat ga glasbena pot vodi preko različnih žanrsko glasbenih vsebin. Aktiven je v raznih glasbenih skupinah; Koromač, Kombo B, Apadopulus Bibi, Acamar trio, Brdonč trans quartet, Vitezi Ritma, Alchemical Playgrounds, Eht Zeđ, Triiis, Wood Ensamble, Orchestra senza onfini – orkester brez meja, Brencl Banda. 

 • Foto: Tilen Persič, Eva Buchinger
 • Foto: Tilen Persič, Eva Buchinger
 • Foto: Tilen Persič, Eva Buchinger
 • Foto: Iztok Zupan, Eva Buchinger
 • Foto: Iztok Zupan, Eva Buchinger
 • Foto: Iztok Zupan, Eva Buchinger

Marko Lasič

Marko Lasič se je bobnanja začel učiti na Glasbeni šoli Nova Gorica. Kasneje se je pet let izobraževal na zasebni šoli znanega slovenskega bobnarja, tolkalca in učitelja Zlatka Kaučiča in se pridružil njegovi zasedbi Kombo. Več let že sodeluje z Jubileium Orchestra in z Orkestrom brez meja / Orchestra senza confini. Dve leti pa je igral tudi v jazzovski zasedbi Big Band Nova. Poleg tega je dejaven še v številnih drugih skupinah.Izobraževal se je tudi na delavnicah mnogih mednarodno uveljavljenih glasbenikov, z nekaterimi od njih je tudi muziciral, med drugimi so to: Tristan Honzinger, Joell Loandre, Evan Parker, Phil Minton, Reggie Workman, Kyle Gregory, Herb Robertson, Massimo de Mattia, Bruno Cesseli, Ares Tavolazzi, Giovani Maier in Cristina Zavalloni. Nastopal je na nekaterih najpomembnejših festivalih in seriji improvizirane ter jazz glasbe v Sloveniji in v Italiji: Jazz Cerkno, Neposlušno (Zavod Sploh, Ljubljana), Jazz Ljubljana, Trst jazz, Udine jazz, Mittelfest Cividale, Defonija , Ljubljana.

Raider

Vocals: 5 microphones
Violin: XLR connector with Phantom power
Accordion: XLR connector with Phantom power
Double Bass: DIbox
Guitar: XLR connector or DIbox

Arhiv

Press

 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover

Novice